Kad dārzā parādījās pūpēži (saukti arī par “vilka tabaku”, “vectētiņa tabaku”, “lietussēni”), es, protams, neuzskatīju tos par Dieva dāvanu. Kurš gan no mums nav mežā iespēris kādam pūpēdim, īpaši tad, kad tie jau gatavi uzsprāgt kā mazas pulvermucas? Vai tad tie var līdzināties smalkajām bekām? Taču, kā izrādās, pūpēži ir daudz vērtīgāki par vissmalkāko baraviku vai apšu beku! Vispirms jau savu ārstniecisko īpašību dēļ.

No pūpēžu dzimtas sēnēm mēs, šķiet, vislabāk esam novērtējuši zemestaukus, taču arī citi pūpēži ir ne mazāk vērtīgi. Latvijā visbiežāk satopams kārpainais pūpēdis (Lycoperdon perlatum). No seniem laikiem saglabājušās ziņas par šī pūpēža spēju apturēt asiņošanu un sadziedēt rētas. Ja mežā sēņu laikā gadās savainoties, jāmeklē rokā jauns (vēl balts) pūpēdis un tā mīkstums jāuzliek uz brūces. Asiņošana apstāsies, un arī rēta vēlāk ātri sadzīs. Tādā pašā veidā var izmantot arī pūpēža “pulveri”, tas ir, jau nobriedušās sporas.  Tās vienkārši jāsavāc un jāuzber brūcei.  Stāsta, ka kādreiz daudzās mājās glabājies šāds “brīnumpulveris”‘. Tautas dziednieki to lieto arī mūsdienās.

Pūpēžus var izmantot arī dārzkopībā: kaltētus jaunus pūpēžus vai pūpēžu pulveri dedzina un ar dūmiem apkvēpina laputis un citus dārza kaitēkļus.

Latvijā atrodamie pūpēži, izņemot vienu sugu – t. s. cietpūpēžus (Scleroderma), kuru augļķermeņiem ir biezi, ādaini vai korķaini apvalki, ir ēdami. Reizēm tos sauc arī par “sēņu gaļu”, jo garšas ziņā tie nedaudz atgādina gaļu un olbaltumvielu pūpēžos patiešām ir vairāk kā baravikās. Vēl vairāk, daudzās Eiropas valstīs pūpēžus uzskata par delikatesi, bet Itālijā tie ir vieni no populārākajām ēdamajām sēnēm.

18. gs. Beļģijā ārsti  saviem pacientiem, kuri slimoja ar tuberkulozi, vai kuri bija novārguši pēc tikko pārslimotas kaites, ieteica dzert buljonu, taču gatavotu nevis no cāļa, bet gan no pūpēžiem.  Tādu buljonu ziemā var uzvārīt arī mūsdienās. Tikai laikus jāsavāc un jāizkaltē jauni pūpēži. Kaltēti tie labi glabājas aizvākotā stikla burkā, un vajadzības gadījumā tos viegli saberzt pulverī. No pulvera var gatavot gan buljonu, gan mērci.

Tomēr jāievēro, ka pūpēžus var izmantot ēšanai tikai, ja to mīkstumi ir sniegbalti. Tos nedrīkst glabāt un tāpēc jāsagatavo tūlīt pēc savākšanas. Tā kā pūpēžos ir daudz urīnskābes, cilvēkiem, kuriem slimas nieres, tos uzturā  lietot nevajadzētu.

Lūk, dažas receptes, kuru svarīgākā sastāvdaļa ir pūpēži!

Cepti pūpēži ar krējumu

Pūpēži 0, 5 kg

krējums – 200 g

eļļa cepšanai

svaigas dilles, melnie pipari, sāls

Sēnes rūpīgi notīra, noskalo ar ūdeni, sagriež palielos gabalos un nedaudz sālītā ūdenī vāra apmēram 7 minūtes.  Pēc tam uz pannas sakarsētā eļļā cep vēl 15 minūtes. Pievieno krējumu, kā arī sasmalcinātas dilles, melnos piparus, sāli (vai arī citas garšvielas  – atbilstoši katra gaumei) un cep vēl apmēram 3 minūtes.

Pūpēžu šniceles parīziešu gaumē

Pūpēži 0, 5 kg

piens – 0, 5 l

1 ola

kviešu milti – 100 g

sviests vai eļļa cepšanai

sāls

No piena, olas, miltiem un sāls samaisām mīklu. Pūpēžus noskalojam,  sagriežam šķēlītēs, iegremdējam mīklā un cepam sviestā vai eļļā tik ilgi, līdz izveidojas zeltaina garoziņa. Parīzē šādi sagatavotus pūpēžus parasti pasniedz kopā ar kartupeļiem.

Pūpēži ar olām

Pūpēži 0, 5 kg

1/2 sīpola

7 olas

50 g rīvēta siera

50 g sviesta

150 g saldā krējuma

2 ēdamkarotes sasmalcinātu pētersīļu

sāls, malta saldā paprika

Vispirms smalkos gabaliņos jāsagriež sīpols. Jānomazgā, jānosusina un tāpat smalkos gabaliņos jāsagriež pūpēži. Uzkarsē pannu un izkausē 4 ēdamkarotes sviesta. Pannā ieber un nedaudz apcep pētersīļus un sīpolu gabaliņus, pēc tam pievieno sagrieztās sēnes. Turpina cept tik ilgi, kamēr pūpēži gatavi. Pieber sāli un piparus un pievieno saldo krējumu. Visu kārtīgi samaisa.  Kamēr sēnes vēl gatavojas, līdz 180 grādiem uzkarsē cepeškrāsni. Ugunsizturīgā traukā, kas iesmērēts ar atlikušo sviestu, ielej sēņu-saldā krējuma maisījumu. Izveido 7 padziļinājumus un katrā no tiem uzmanīgi ielej olu. Pārber pāri sieru un cep cepeškrāsnī apmēram 10 minūtes, tas ir, līdz brīdim, kad sieram būs izveidojusies zeltaina garoziņa. Olu dzeltenumiem jābūt vēl mīkstiem.

Visbeidzot, recepte ar skaistu nosaukumu “Lietus skūpsts”

200 g pūpēžu

1/2 sarkanas vai dzeltenas saldās paprikas

1 sīpols

1 neliels burkāns

1 tomāts

1 ķiploka daiviņa

1 diļļu ziedkopa

Vārām pūpēžus sālītā ūdenī 10 minūtes. Nosusinām tos uz pannas, bez taukvielām. Sīpolu sagriežam pusgredzenos, papriku – smalkās strēmelēs, burkānu – sarīvējam uz rupjas rīves. Papriku, burkānu un pusi no sagrieztā sīpola apcep eļļā apmēram 2 minūtes, tad pielej  apmēram 50-100 ml ūdens, uzliek vāku  un sautē, kamēr dārzeņi gatavi. Tad pievieno 50 g sviesta, sēnes un sautē bez vāka vēl 5 minūtes. Izkārtojam gatavo maisījumu salātu traukā, pievienojam atlikušo sagriezto sīpolu, sasmalcinātu ķiploku, kā arī svaigas diļļu sēklas. Beigās pieliekam sāli.

Lai labi garšo!

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Mainīt )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Mainīt )

Connecting to %s